Стрелецът по Фицо не харесвал политиката му

Директорката на болницата в Банска Бистрица Мириам Лапуникова и вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк съобщиха днес подробности за състоянието на простреляния Роберт Фицо.

След 5-часова операция словашкият премиер остава в тежко състояние

Експерти обвиниха в провал охраната на политика

Нападателят действал сам, обвинен е в опит за убийство

Не съм съгласен с политиката му и тази на правителството - такова обяснение дал за деянието си 71-годишният мъж, който в сряда простреля премиера на Словакия Роберт Фицо. След 5-часова операция неговото състояние остава тежко. А задържаният стрелец е обвинен в опит за предумишлено убийство, което се наказва с присъда от 25 години до доживотен затвор.

“Състоянието на Роберт Фицо остава тежко, лекарите правят всичко възможно за стабилизиране на пациента”, съобщи днес вицепремиерът и министър на отбраната Роберт Калиняк след заседания на Държавния съвет за сигурност и на правителството. “Все още не можем да обявим, че ситуацията се развива в положителна насока и че животът му е извън опасност. Раните са много тежки”, добави Калиняк.

“Роберт Фицо е получил няколко огнестрелни рани и му предстои трудно възстановяване след покушението срещу него”, уточни Мириам Лапуникова - директорката на болницата в Банска Бистрица, където той е лекуван. Тя допълни, че Фицо е претърпял петчасова спешна операция, извършена от два екипа хирурзи. Преди това му е била направена компютърна томография.

Стрелецът простреля 59-годишния Фицо по време на посещение в централния словашки град Хандлова, като първоначално премиерът беше в критично състояние и бе откаран с хеликоптер в болница.

“Извършителят на покушението е действал сам”, съобщи днес вътрешният министър Матуш Шутай Ещок. Нападението е било предварително планирано, уточни той. И потвърди, че атаката е била политически мотивирана, а заподозреният е участвал и в антиправителствени протести. Предполагаемият нападател е посочил като причини за стрелбата политиките на правителството по отношение на прокуратурата и медиите, каза вътрешният министър. “Това е вълк единак, който се е радикализирал в последно време след президентските избори”, каза Ещок.

Властите не съобщиха името на нападателя, но според медии това е 71-годишният писател Юрай Цинтула. Той е автор на три стихосбирки и член на Словашкото дружество на писателите.

В интернет бе разпространено видео, на което Цинтула е във фоайето на сграда, вижда се, че е ударен в лицето, седи на стол, а ръцете му са вързани зад гърба. “Не съм съгласен с неговата и политиката на правителството”, казва Цинтула и допълва: “Ликвидираха медиите”.

Телевизия “Маркиза” съобщи, че нападателят заявил пред полицията, че е планирал атаката няколко дни предварително. Искал да нарани премиера, но не и да го убива. Той е притежавал законно от 30 години пистолета, с който простреля Фицо.

Информационното издание Aktuality.sk цитира сина на Цинтула, който казва, че е “шокиран от случилото се”, а баща му никога не е споменавал възможността за покушение срещу политика. Синът отрича баща му да е бил пациент на психиатрична клиника.

Фицо стана за трети път министър-председател на Словакия през есента на 2023 г., след като партията му “Смер” спечели изборите. Едно от основните му предизброни обещания бе да се противопостави на доставките на оръжия за украинската армия.

Новоизбраният на 6 април президент на Словакия Петер Пелегрини (който още не е встъпил в длъжност) каза днес, че е успял да разговаря в болницата с Фицо. “Той може да говори, но каза само няколко изречения и след това се почувства много уморен, защото приема лекарства”, посочи Пелегрини.

А експерти в Словакия обвиниха в провал охраната на премиера. “Самият Фицо говори преди няколко седмици за опасността някой да простреля политик”, каза днес бившият шеф на словашката полиция Стефан Хамран. Той се пита кой е анализирал и е направил оценка на заплахата и освен това разкритикува реакцията на охраната на Фицо след проехтяването на изстрелите. “Там настъпи хаос, това е очевидно и е провал”, категоричен е Хамран.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа